Istorija 

Beograd je glavni grad Srbije sa populacijom od 2 miliona ljudi. Ovaj grad se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Leži na ušću reka Save i Dunava gde se sreću Panonska nizija i Balkansko poluostrvo. Beograd je centar srpske kulture, obrazovanja, nauke i ekonomije. Kao rezultat burne istorije, Beograd je vekovima multietnički grad. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i od davnih vremena bio je važan saobraćajni centar, tačnije raskrsnica puteva istočne i zapadne Evrope. Istorija ovog grada traje već 7000 godina

iMac-Flat-Mockup

Predeo oko dve velike reke, Save i Dunava naseljen je je još od doba paleolita. Vinča je od Beograda udaljena 14 kilometara i predstavlja arheološki lokalitet na samoj obali Dunava sa materijalnim ostacima kulture praistorijskog čoveka. Na ovom lokalitetu otkrivene su brojne kuće napravljene od busena. Svaki od praistorijskih nivoa koji obeležavaju pojedinačne faze u životu u Vinči (period od 4500 do 3200 p.n.e) sadrži pravo blago u artefaktima: oruđe i oružje napravljeno od kamena i kostiju, grnčarija za svakodnevnu upotrebu, bogato oslikane ritualne vaze, veliki broj antropomorfnih i zoomorfnih figura izuzetno impresivne stilizacije, nakit od različitih vrsta retkih i plemenitih materijala i mnoštvo drugih predmeta i umentičkih radova napravljenih u samoj Vinči ili nabavljenih iz udaljenijih regiona- iz centralne Evrope, donjeg sliva Dunava ili sa Mediterana.

iMac-Flat-Mockup

Antički izvori daju najstarije ime Beograda- Singidunum. Prvi pisani dokumenti datiraju iz 3. veka pre nove ere. Naziv naselja sačuvan je tokom rimske vladavine. Podelom Rimskog carstva 395. godine Singidunum je ustupljen Istočnom carstvu, odnosno Vizantiji, ime grada je dobilo grčki prizvuk i Singidunum je dobio naziv Singidon. Vizantijska granica je Slovenima bila pogodna zbog slabe odbrane i počeli su je masovno prelaziti u 6-om veku i postepeno naselili područje. Kamena tvrđava izgrađena iznad dveju reka nazvana je Beli Grad. Prvo pominjanje slovenskog imena Beograd datira iz 878. tokom vladavine Prvog bugarskog carstva. Između 16. i 19. veka Beograd se naziva raznim imenima na različitim jezicima: Alba Graeca, Alba Bulgarica, Bello grado, Nandor Alba, Griechisch Weissenburg, Castelbianco. Ipak svi ovi nazivi su prevodi slovenskog imena Beograd. Beograd se nalazi u zoni Centralno evropskog vremena (GMT +1). Letnje računanje vremena- GMT+ 2 i traje od kraja marta do kraja oktobra. Zvanična valuta je dinar, dok se ostale valute mogu menjati u ovlašćenim menjačnicama i bankama. Pozivni broj za Beograd je 011, a pozivni boj za Srbiju je +381 (+38111).

Sadašnjost 

Srbi su veliki gastronomi i dosta polažu u hranu. Srpska kuhinja važi za jednu od najboljih na svetu
iMac-Flat-Mockup

U Beogradu, svako veče je Petak veče.  U svako doba svi su spremni da se dobro zabave
iMac-Flat-Mockup

iMac-Flat-Mockup