Medjunarodni kongres “Nikola Tesla-istorija buducnosti“

Od 24. do 26. aprila u Beogradu je odrzan Medjunarodni kongres “Nikola Tesla – istorija buducnosti“. Kongres je otvorio prof.dr Branko Kovacevic, dekan Elektrotehnickog fakulteta i predsednik kongresa, a nakon njega ucesnike je pozdravio amercki ambasador gospodin Michael Kirby. Posle multi-medijalnog programa procitano je pismo podrske Novaka Djokovica, kome je Nikola Tesla uzor i duhovna inspiracija. Svecanom otvaranju prisustvovali su i ambasador Evropske unije u Srbiji gospodin Michael Davenport, ambasador Austrije Dr Johannes Eigner, americki atase za kulturu gospodin Drew Giblin i gospodin R. Taft Blackburn, americki vojni atase u Beogradu. Pored uglednih profesora i doktora nauka kongres su pratila i tri bivsa rektora BU prof.dr Slobodan Unkovic, prof. dr Dejan Popovic i prof.dr Branko Kovacevic kao i direktori visoke,osnovnih i srednjih skola.

Kongres se odvijao u pet sala u kongresnom centru Sava i tokom tri dana prisustvovalo je 1000 ljudi, medju kojima veliki broj djaka i studenata.Predavanje je odrzalo 45 predavaca iz zemlje i inostranstva, a posebnu paznju izazvala su predavanja koja su odrzali prof.dr Bernard Carlson (SAD), dr Michael Pravica (SAD), prof.dr Konstantin Meyl (Nemacka), prof.dr Slobodan Cuk (SAD), prof.dr Jasmina Vujic (SAD), prof.dr Miroslav Benisek, prof.dr Vladimir Ajdacic, prof.dr Jovan Cvetic, prof.dr Boza Radenkovic i dr.
Drugog dana Kongresa odrzana je radionica koja se uzivo prenosila putem interneta (live streaming). Glavni koordinatori bili su prof.dr Dino Karabeg (Norveska), prof.dr Dejan Rakovic, ing.Sasa Rudan i ing. Sinisa Rudan.U debatu su se ukljucili dr Aleksandar Laslo (Argentina), prof.dr Ramon Sangesa (Spanija), dr David Pit (Italija) i dr Vera Stanojevic(SAD).

U izlozbenom prostoru prikazani su radovi (makete) studenata koji su pobedili na konkursu Visoke skole elektrotehnike i racunarstva strukovnih studija.
Kongres je imao medijsku podrsku elektronskih medija RTS, TV Pink, TV Prva i Studio B kao i dnevnih listova, Politika, Novosti i Telegraf (online).
Konferencija za novinare odrzana je 16.aprila 2015. u Press centru UNS-a.
Emisije koje su pratile i izvestavale o kongresu:

RTS -Zikina sarenica (12.april, 18.april i 19.april )
-Srbija na vezi (Satelit) (18.april)
-Dnevnik u 15 h (24.april)

-Obrazovno-naučni program    (08.06.2015.)

Studio BBeograde dobar dan (22.april)

TV Pink – Jutarnji program Jovana i Srdjan (23.april)
-Nacionalni dnevnik (24.april)

TV Prva – Jutarnji program (23.april)
– Dnevnik (24.april)

Vecernje novosti (08.februar)

Politika (06.april i 25.april)

Radio Beograd– prvi program – (28. april i 30. april)

Ovaj skup je od strane predavaca i ucesnika dobio najvise ocene za izuzetno visok naucno-akademski nivo.Podrzana je ideja da se Kongres odrzava svake dve godine.

Dr Vladimir Jovanovic
Direktor kongresa