slika_0002-210x300Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao bit će mi ta da je to djelo jednog Srbina. (Nikola Tesla u vrijeme posjete Beogradu 1892. godine)

Polivalentna ličnost Nikole Tesle

Za razliku od svojih finansijera i fabrikanata,pa i kolega koji su živeli u periodu industrijske,ali i finansijske revolucije u Americi,gde su ideali bili da se odmah materijalizuju svi projekti i da se ljudi što pre obogate ,Tesla se kao došljak iz sasvim drugog kraja sveta,gde su vladali i drugačiji pogledi na smisao života,odvajao od svoje okoline koja je mogla da ga razume samo delimično.
On je bio naučnik-pesnik,inžinjer-maštar,pronalazač-vizionar.
stranica 23.(izvod iz knjige Miloja Popovića –Kavaje „Drugi život Nikole Tesle“
Tesla je, bez obzira na sve kontraverze i različita mišljenja o njemu,veliki magnet za sve: i one koji mu se dive,i one koji mu zameraju.Globalnost i širina njegovih pogleda i projekata,njegovih razmišljanja i vizionarskih poduhvata,čak i onda kada,po mišljenju nekih ,prelaze u fantaziju i futurizam bez realne osnove osvajaju i jedne i druge i čine od njega harizmatičnu i ponekad misterioznu ličnost.Živeći u Americi druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka,Tesla je kod mnogih izazivao divljenje i znatiželju svojim smelim izumima i još više onima koje je nagoveštavao.stranica 26(izvod iz knjige Miloja Popovića –Kavaje „Drugi život Nikole Tesle“
stranica 23.(izvod iz knjige Miloja Popovića –Kavaje „Drugi život Nikole Tesle“izdavač Albatros Plus