tesla-cas-2  Naši đaci su shvatili da imaju iste snove kao Nikola Tesla, da stvore nešto značajno za svet. Spremni su da uče sve o ovom velikom naučniku – kaže Ašli Redfirn Nesvik, direktorka Takoni akademije
Marko Lopušina, predsednik Tesline naučne fondacije za Srbiju
– Kakav je bio američki san Nikole Tesle?
– Čemu služe njegove mašine ?
– Gde je Muzej Mikole Tesle.
Ovu su bila najčešća pitanja koja su učenici Takoni akademije iz Filadelfije postavljali prošlog petka svojim nastavnicima, koji su im održali predavanja o delima Nikole Tesle. Takoni akademija je specijalna osnovna škola za talenotovanu američku decu, koja zahvaljujući direktorki i profesorki Ašli Redfirn Nesvik već godinu dana ima redovnu nastavu o Nikoli Tesli. Ovaj prvi javni čas o velikom američkom naučniku srpskog porekla, kako je Tesla predstavljan u SAD, održan je u velikoj školskoj sali prevo za učenike četvrtog, a potom osmog razreda.
– Nikola Tesla, Srbin sa Balkana, koji je došao u Ameriku, imao je san da svetu podari energiju. Mi imamo san da damo svoj doprinos razvoju američke nauke. Naši snovi se dodiruju. Kroz Teslu mi možemo da dođemo do
ostvarenja našeg sna. Kad primenjujemo Teslina otkrića nešto će da se
dogodi ! Lakše ćemo da razumemo našu budućnost – rekla je profesorka Ašli Redfirn Nesvik na početku svog predavanja.
Zajedno sa nastavnicima ona je prikazala rad Teslinog transformatora, kretanje naizmenične struje i principe rada njegovog motora. Učenici su sa velikom pažnjom pratili predavanje i eksperimente u kojima su sevale munje i gorele sijalice baz kablova za struju, jer su kroz redovnu nastavu već stekli dobro predznanje o otkrićima slavnog naučnika.
– Oživeli smo Tesline snove – govorili su učenici Takoni akademije, dok su sami postavljali pitanja kako najlakše mogu da dođu do orginalnih Teslinih uređaja.
Poslednjih godina interesovanje učenika ove škole za Nikolu Teslu je naglo poraslo. Broj učenika koji dobrovoljno posećuju časove o srpskom geniju porastao je sa 300 na 1.200. Posle ovog javnog časa američki đaci su poželeli su da posete Muzej Nikole Tesle u Beogradu i da budu prvi posetioci novog Teslinog muzeja, koji se gradi u Njujorku, na imanju njegove bivše laboratorije.
– Naši đaci su shvatili da imaju iste snove kao Nikola Tesla, da stvore nešto značajno i to podare svetu. Spremni da uče sve o ovom velikom naučniku i da posete Srbiju – kaže Ašli Redfirn Nesvik, direktorka Takoni akademije, koja je inicijator predloga da se lekcije o srpskom geniju uvrste u redovnu nastavu u SAD.
Javni čas osnovcima u Takoni akademiji je prvo predavanje u seriji, koja će se nastaviti pred američkim srednjoškolcima. Ova predavanja i posebno reakcija američkih učenika biće snimnjena na video filmu i uvršćena kao pokazni materijal u elaboratu, koji diektorka Ašli Redfirn Nesvik priprema kao obrazloženje svog predloga da lekcije o Nikoli Teslu uđu u obrazovni sistem Amerike.
NACRTAJMO GENIJA
U Takoni akademiji je u međuvremenu za učenike otvoren konkurs „Nacrtajmo genija”, kako bi prijavili svoje crteže i likovnih radova na temi Nikola Tesla i njegova otkrića. Izložba radova učenika ove škole biće održana u Filadelfiji 10. jula na rođendan Nikole Tesle
autor teksta:Marko Lopušina,novinar i publicista
predsednik Tesline naučne fondacije u Srbiji