Marko Lopušina | 08. februar 2015.
U glavnom gradu od 24. do 26. aprila međunarodni naučni kongres posvećen jednom od najvećih naučnika. Na skupu se očekuje se hiljadu učesnika. Pripreme traju već dve godine

nikola-tesla_620x0 

U PETAK 24. aprila, ispred Sava centra u Beogradu, sa improvizovanog Teslinog tornja sevnuće munje i obasjati srpsku prestonicu.
– Sevanjem Teslinih munja zvanično će biti otvoren Međunarodni kongres “Nikola Tesla: Istorija budućnosti” – kaže glavni inicijator i organizator dr Vladimir Jovanović.
– Trajaće dva dana i okupiće hiljadu učesnika iz zemlje i sveta. Oni će na ovom naučnom skupu pokušati da na novi način prikažu lik i dela srpskog genija, koji je stvorio našu budućnost.
Pripreme za kongres o Nikoli Tesli traju već dve godine. Jedan od učesnika biće i dr Bernard Karlson iz Amerike, autor knjige “Tesla pronalazač električnog doba”.
– Nikola Tesla je jedan od najvećih, a ujedno i jedan od najmanje priznatih izumitelja svih vremena – kaže Karlson, koji je svoju knjigu o srpskom geniju prodao u Americi u pola miliona primeraka, a sada priprema i srpsko izdanje. – Veliki je poput Mont Everesta i zato je mnogim istoričarima i naučnicima bio nedokučiv za istraživanja.
Na kongresu će biti predstavljeno delo Miloja Popovića “Drugi život Nikole Tesle”, o njegovom medijskom i naučnom vaskrsnuću u SAD, Kanadi i Evropi. Dr Mihajlo Pravica će prikazati svoje istraživanje doprinosa Tesle modernoj fizici, a dr Jasmina Vujić studiju o odnosu Tesle prema nukleranoj energiji. Boris Petrović iz Teslinog naučnog instituta u Brazilu predstaviće svoj rad o uticaju velikog naučnika na pojavu kosmičke nauke trećeg milenijuma.
Kongres će imati naučno-obrazovni karakter i obuhvatiće oblasti koje su bile predmet interesovanja Nikole Tesle: elektrotehniku, telekomunikacije, obnovljivu energiju, medicinu, auto-industriju, tehnološke vizije i duhovnost. Okupiće ugledne profesore i predavače iz celog sveta, ali i pronalazače, inženjere, profesore, studente i đake. Na izložbenom prostoru mladi pronalazači će dobiti šansu da predstave svoje radove koji su u korelaciji sa naučnom zaostavštinom Nikole Tesle.
– Svi oni će pokazati koliki je doprinos Tesla učinio da nam život bude kvalitetniji – najavljuje Vladimir Jovanović.
Svi govori, tribine i događanja na skupu moći će uživo da se prate preko interneta.
ĐOKOVIĆ
KAKO “Novosti” saznaju, učesnicima kongresa će se preko video-linka obratiti i najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji je u više navrata rekao da je Nikola Tesla njegov idol.