Izdavačka kuća „Akademska knjiga” iz Novog Sada objavila je knjigu Bernarda Karlsona „Tesla pronalazač električnog doba”. Knjiga će se promovisati na međunarodnom kongresu „Nikola Tesla istorija budućnosti” gde će profesor Karlson održati predavanje 24.04 u 10 časova u Sava Centru.

korica_prednja 

Nikola Tesla glavni je pokretač električne revolucije koja je preobrazila svakodnevni život na prelazu u dvadeseti vek. Njegovi izumi, patenti i teorijski rad stvorili su temelj na kojem počiva moderna upotreba naizmenične struje i doprineli su razvoju radija i televizije. Kao i njegov konkurent, Tomas Edison, Tesla je bio jedan od prvih slavnih američkih naučnika. Kretao se u društvu njujorškog visokog staleža, a svojim demonstracijama na polju elektrotehnike zadivio je i ljude poput Marka Tvena.
U ovoj inspirativnoj knjizi, Karlson pomno proučava genijalnog izumitelja smeštajući ga u kulturološki i tehnološki kontekst njegovog vremena. Oslanjajući se na originalna dokumenta iz javnog i privatnog života, Karlson istražuje Tesline porodične korene, životne ideale i nadahnuće njegovog genija, a najveći deo knjige posvetio je njegovim pronalascima.
Ova značajna biografija baca novo svetlo na Teslin vizionarski pristup izumima i poslovnim strategijama koje stoje iza njegovih najvažnijih tehnoloških dostignuća.
V. Bernard Karlson (W. Bernard Karlson) je profesor nauke, tehnologije i društva u Školi za inženjerstvo i primenjene nauke na Univerzitetu Virdžinija kao i profesor istorije na istom univerzitetu. Pored dela Tesla: izumitelj električnog doba, objavio je i knjige: Tehnologija u svetskoj istoriji (u sedam tomova) i Inovacija kao društveni proces: Elihju Tomson i uspon kompanije Dženeral elektrik 1870–1900.