Međunarodni kongres „Nikola Tesla: Istorija budućnosti“ održaće se u Beogradu od 24. do 26. aprila 2015. godine u Sava Centru. Kongres će imati naučno-obrazovni karakter i obuhvatiće oblasti koje su bile predmet interesovanja Nikole Tesle: elektrotehnika, telekomunikacije, obnovljiva energija, medicina, auto industrija, savremena nauka, tehnološka vizija i duhovnost. Na Kongresu će učestvovati ugledni stručnjaci i istraživači iz nekoliko zemalja. Oni će objasniti šta nam je Tesla ostavio u nasleđe, kako i zbog čega treba da nastavimo njegova istraživanja i da prihvatimo njegove ideje.
Teslina naučna dostignuća i vizija su univerzalnog karaktera. To je vrednost uma intuitivnog genija, koji je bio građanin sveta.Učinio je da život na zemlji bude lakši za sve nas.
Kongres organizujemo u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, Fizičim fakultetom,Visokom školom elektrotehnike i računarstva strukovnih studija kao i Elektrotehničkom školom ’’Nikola Tesla’’iz Beograda.
Kongres je dobio podršku državnih institucija među kojima su Srpska akademija nauka i umetnosti, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i dr.
Očekuje se veliki broj učesnika na kongresu, u ulozi predavača, izlagača, posetilaca i gostiju. Naš cilj je širenje ideja Nikole Tesle i mreže kontakata. Želja nam je da kongres „Nikola Tesla: Istorija budućnosti“ bude inspiracija mladima koji su posvećeni nauci i istraživačkom radu. Nove generacije su budućnost i njihovo prisustvo na kongresu je ujedno i šansa za predstavljanje njihovih intelektualnih potencijala.
Na izložbenom prostoru mladi pronalazači će dobiti šansu da predstave svoje radove koji su u korelaciji sa naučnom zaostavštinom Nikole Tesle, jer Tesla je bio „otac“ moderne tehnologije, radija, kompjutera, daljinskog upravljača, robotike, radara i mnogih drugih uređaja. Svaki put kada koristimo električni uređaj, mi smo u dodiru sa Teslinim izumima.
Do nedavno je bio skoro u zaboravu, kako u svetu tako i kod nas. To hoćemo da promenimo. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je preporuku nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola da prisustvuju Kongresu. Cilj je da to bude početak veće zastupljenosti ideja Nikole Tesle u školskim udžbenicima i programima.
Organizacija ovako velikog i značajnog skupa je veliki izazov, motiv i obaveza i zato ćemo dati sve od sebe da svi učesnici uživaju i prošire svoja saznanja.
Kongresna kancelarija
Dr Vladimir S. Jovanović